Rauhoita vatsasi kehonhallintaharjoituksin
Sisäelimet ja suolisto sijaitsevat keskivartalossa. Nykyajan hektinen elämä saa monet meistä jännittämään keskivartaloa aivan turhaan, jolloin vatsavaivatkin saattavat pahentua. Kehonhallinnan, eli mielen ja kehon yhteistyön harjoittamisella voi lisätä keskivartalon ja sitä kautta vatsan hyvinvointia.
Suomalaisen Marja Putkiston kehittämä Method Putkisto -menetelmä on erikoistunut kehonhallintaan. Säännöllisesti harrastettuna Method Putkistolla saa kehoon lisää liikkuvuutta, voimaa ja toiminnallisuutta. Method Putkisto & Pilates Studio Helsingin Pia Kurkela ja Tea Wahlroos kertoivat meille, miksi kehonhallinnan harjoittaminen auttaa vatsavaivaista, ja jakoivat muutaman ohjeen vatsavaivaisen kotijumppaan.
Miksi kehonhallinta auttaa vatsan hyvinvoinnissa?
”Elämä on monesti niin hektistä ja stressaavaa, että jännitys saattaa jäädä päälle kehoon. Jos jännitystä on koko vatsan alueella ja vatsalihakset muodostavat kireän korsetin, voi kireys olla yksi syy vatsakivuille. Vatsalihasten ei ole tarkoitus olla koko ajan jännittyneinä. On opittava tunnistamaan, milloin vatsa on oikeasti rento ja milloin sinne tarvitaan voimaa – sitä ei tarvita jatkuvasti”, Kurkela ja Wahlroos kertovat.
”Keskivartalon merkittävin lihas on pallea, joka sijaitsee heti vatsalaukun yläpuolella. Sisäänhengityksellä pallea laskeutuu alas, ja uloshengityksellä nousee ylös: se on kuin pumppu, joka tuottaa vatsaonteloon paineenvaihtelua ja samalla hieroo sisäelimiä. Lantionpohja elää liikkeessä mukana. Kun nämä kaksi isoa pumppua toimivat ja tuottavat paineenvaihteluita, vaikuttaa se kokonaisvaltaisesti koko keskivartaloon, myös vatsan ja suoliston toimintaan. Suolistossakin liike lähtee nimenomaan lihassupistuksista.”
Method Putkisto & Pilates Studio Helsingin kotijumppa vatsavaivaiselle
Jousi
Asetu selinmakuulle, nosta vasen jalka oikean päälle ja vasen käsi pään yläpuolelle. Kaarra vartaloa jousen muotoon. Aseta pallo tai kämmen vatsan päälle ja hiero pehmeästi, aivan kuin piirtäisit navan ympäri ympyrää, myötäpäivään. Pyri laskemaan kylkikaaria kohti lattiaa. Rentouta samalla vatsaa ja tunne kuinka vatsanpeitteet laskeutuvat pehmeästi selkärankaa kohti. Rentouta myös leuka. Saat lisää tilaa rintakehän ja lantion välille. Toista sama toiselle puolelle.
Selkärankarullaus
Tuo selinmakuulla jalat koukkuun ja jalkapohjat lattiaan. Laita pallo tai tyyny lantion alle, ristiluun kohdalle. Kun lantio on hivenen rintakehän yläpuolella, rentouta lantionpohja. Sisäelimet laskeutuvat poispäin lantionpohjasta, kohti rintakehää: se luo tilan tunnetta vatsan alueelle. Nosta lantio ylös, ota pallo tai tyyny pois, hengitä sisään ja rullaa ranka uloshengityksellä nikama nikamalta maahan.
Hengitysharjoitus pallealle
Hengitä hitaasti sisään, niin että ehdit laskea kymmeneen. Hengitä yhtä hitaasti ulos, laskien jälleen kymmeneen. Saat pallean supistumaan sisäänhengityksellä ja rentoutumaan uloshengityksellä. Toista kolme kertaa.
Leuan rentoutus
Seiso tai istu selkä suorana. Rentouta kasvojen lihakset ja hiero koukistetuilla sormilla pehmeästi poski- ja leukaluun välistä tilaa purulihasten päältä. Pyörittele pehmeitä ympyröitä muutamia kertoja.