Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Arvostelussa FODMAP-sovellus

Arvostelussa FODMAP-sovellus


Markkinoilla on monia sovelluksia FODMAP-ruokavalion noudattamisen helpottamiseen. Testasimme yhden suosituimmista – lue arvostelu!

Vatsavaivat eivät ole leikin asia, mutta Monash University Low FODMAP diet -sovellus on lysti työkalu niiden omahoitoon. 8,99 € (hintatieto 1/2024) näppärästä digitaalisesta apuvälineestä ei ole kohtuuton hinta, ja sovelluksen saa sekä iPhoneen että Androidiin. 

Sovelluksesta on eniten iloa, jos sen käyttöön sitoutuu. Sen avulla voi muun muassa pitää ruokapäiväkirjaa, tehdä muistiinpanoja ja tallentaa reseptejä. Sovellus toimii personal trainerina vatsavaivojen hallinnassa.

Sovellus saatavana vain englanniksi

Australialaisen Monash Universityn sovelluksen paras anti on mahdollisuus vilkaista lähes minkä tahansa ruoka-aineen FODMAP-pitoisuus vikkelästi. Parsat ja öylätit on tosin osattava englanniksi – suomennettuna sovellusta ei saa. Kunkin ruoka-aineen koostumus selviää napauttamalla näyttöä, ja eri ruokakategoriat on eritelty fiksusti, öljyistä marjoihin. Ruokakaupassa puhelinta räplätessä saattaa tuntea itsensä hitusen pakkomielteiseksi, mutta jo parissa viikossa useimpien tuotteiden hiilihydraattilajit muistaakin ulkoa.

FODMAP-pitoisuudet ilmoitetaan "liikennevaloin"

Liikennevalojaottelu on karkea mutta nopea tapa saada tuntumaa ruoka-aineiden koostumuksiin. Vihreällä merkittyjä voivat useimmat syödä huoletta, keltaisia on syytä nauttia maltilla, ja punaisia ei suositella lainkaan. Sovellusta voi myös yksilöidä tallentamalla oman FODMAP-toleranssin tarkkuudella ”Low”, ”Medium” tai ”High”.

Reseptejä sovelluksesta löytyy pienen ravintolakadun tarpeisiin. Annosten koostumus on eritelty täsmällisesti, joten tiedät, mitä syöt. Ellei aio perustaa vatsaystävällistä ravintolaketjua, reseptit eivät varmasti lopu kesken.

Varjopuolena mainittakoon, etteivät reseptien ensiluokkaiset annoskuvat varsinaisesti auta painonhallinnassa. Vakavampi puute on, ettei hakutoiminto kata kerralla koko sovellusta, vaan ainoastaan käsillä olevan välilehden (reseptit erikseen, ruoka-aineet erikseen jne.).

Vastaavia sovelluksia on saatavilla muitakin, tosin Monashin tuote vaikuttaisi olevan muita kehittyneempi – ja ainakin tyylikkäämpi.

Lue lisää FODMAP-sovelluksesta.