Ärtyvän suolen ruokavalio-opas
Ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden hoidossa ruokavalio on tärkeässä asemassa. Ruokailu usein pahentaa ärtyvän suolen oireita. Ruoan FODMAP-hiilihydraatit imeytyvät huonosti ohutsuolessa ja päätyvät paksusuoleen, jossa majailevat bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen fermentoimalla. Siitä nimi FODMAP – Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols. Tutkimukset ovat osoittaneet, että paksusuolessa fermentoituvat FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat merkittäviä kipu- ja turvotusoireita ärtyvästä suolesta kärsiville.
"FODMAP-ruokavalion noudattaminen on tyypillisin ruokavaliohoito, ja tutkimuksissa sillä on saatu hyvä vaste oireisiin. Myös gluteeniton ruokavalio voi helpottaa ärtyvän suolen oireita, sillä gluteenittomassa ruokavaliossa FODMAP-hiilihydraattien saanti vähenee, kun ruis, vehnä ja ohra jäävät pois. Tärkeää on muistaa ruokavaliohoidon osalta, että ruokavaliokokeilun tulisi kestää vähintään 4-6 viikkoa, jotta sen vaikutusta voidaan arvioida.
Olemme koonneet ärtyvän suolen ruokavalio-oppaan, josta löydät:
- Tarkempaa tietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä
- Tietoa ärtyvän suolen ruokavaliohoidosta ja vältettävistä ja suositeltavista ruoka-aineista
- Tietopaketin Vi-Siblin kuitulisästä ja sen käytöstä ärtyvän suolen ruokavaliohoidossa
Lataa ärtyvän suolen ruokavalio-opas ja lue, miten voit helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.
Lähteet:
- Reho T. Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.Terveyskirjasto Duodecim 2021.
- Männikkö R Antikainen A.Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito.Terveyskirjasto Duodecim 2020.
- Laatikainen R. Herkän vatsan valinnat. Kirjapaja 2021.