Rasva, hiilihappo, alkoholi, chili, maito ja kofeiini vatsaoireiden aiheuttajana
Katso videolta, miten eri ruoka-aineet voivat vaikuttaa vatsan oireisiin. Alta löydät tärkeimmät asiat tiivistettynä.
- Rasva
On jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että rasvainen ja kaloripitoinen ruoka saattaa aiheuttaa vatsaoireita herkkävatsaisella. Myös terveelliset rasvat voivat aiheuttaa oireita, kuten turvotusta, ripulia tai kipua paksusuolen alueella. Rasvan lisäksi annoskoot vaikuttavat oireisiin.
- Hiilihappo: vichyt, mineraalivedet, alkoholijuomat tai limonadit
Ärtyvästä suolesta kärsivillä on alentunut kyky käsitellä suoliston kaasua. Kaasun kertyminen voi aiheuttaa oireita, kuten turvotusta. Vaikka hiilihapon vaikutuksia herkkävatsaisella ei ole tutkittu, niin käytännön työstä tiedetään, että hiilihappopitoisten juomien välttämistä kannattaa kokeilla. Hiilihapon lisäksi oireita voi aiheuttaa juoman FODMAP-pitoisuus.
- Chili
Lyhytaikaisessa altistuksessa chili saattaa lisätä suoliston ärtymyksen tunnetta henkilöillä, joilla on ripulipainotteinen ärtyvän suolen oireyhtymä. Toisaalta säännöllinen chilin käyttö saattaa myös vähentää suoliston tuntoherkkyyttä, joten jos vatsa kestää chiliä hyvin, ei sen rajoittaminen ole tarpeen.
- Kofeiini
Kofeiini lisää joissain määrin paksusuolen liikkeitä. Perinteiset ärtyvän suolen ruokavalio-ohjeet ovat suositelleet kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien vähentämistä, mutta sen vaikutuksista ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä. Erityisesti ripulipainotteisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä kannattaa kokeilla kahvin rajoittamista.
- Alkoholi
Alkoholin runsas käyttö on yhteydessä vatsaoireisiin, kuten ripuliin ja ilmavaivoihin erityisesti ripulipainotteisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä. Lisäksi joiden alkoholijuomien, kuten siidereiden sisältämä hiilihappo ja FODMAP:it voivat olla osasyy alkolijuomien aiheuttamiin vatsavaivoihin.
- Maito ja muut maitotaloustuotteet
Laktoosi on FODMAP ja aiheuttaa oireita erityisesti heillä, joilla on laktoosi-intoleranssi. Maidon prosessointi, kuten homogenointi, ei sokkotutkimusten mukaan vaikuta subjektiivisiin vatsaoireisiin. Maidon proteiini voi puolestaan aiheuttaa toiminnallisia vatsaoireita, mutta lisätutkimusta tarvitaan.
Lähteet
-
Passos MC, et al. Impaired reflex control of intestinal gas transit in patients with abdominal bloating. Gut. 2005;54(3):344-348.
-
Caldarella MP, et al. Visceral sensitivity and symptoms in patients with constipation- or diarrhea-predominant irritable bowel syndrome (IBS): effect of a low-fat intraduodenal infusion. American Journal of Gastroenterology. 2005 Feb;100(2):383-9.
-
Serra J, et al.Impaired transit and tolerance of intestinal gas in the irritable bowel syndrome. Gut. 2001;48(1):14–19.
-
Courtin C, et al. Occurrence of Arabinoxylo-Oligosaccharides and Arabinogalactan Peptides in Beer. Journal of the American Society of Brewing Chemists. The Science of Beer. 2009;67(2): 178-194
-
Gonlachanvit S, et al. Effects of chili on postprandial gastrointestinal symptoms in diarrhoea predominant irritable bowel syndrome: evidence for capsaicin-sensitive visceral nociception hypersensitivity. Neurogastroenterol Motil. 2009;21(1):23-32
-
Aniwan S, Gonlachanvit S. Effects of Chili Treatment on Gastrointestinal and Rectal Sensation in Diarrhea-predominant Irritable Bowel Syndrome: A Randomized, Double-blinded, Crossover Study. Neurogastroenterol Motil. 2014;20(3):400–406.
-
Boekema PJ, et al. Coffee and gastrointestinal function: facts and fiction. A review. Scandinavian Journal of Gastroenteroly. Supplement. 1999;230:35-9. Review.
-
Cozma-Petruţ A, Loghin F, Miere D, Dumitraşcu DL. Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients!. World Journal of Gastroenterology. 2017;23:3771–3783
-
Bala S, et al. Acute binge drinking increases serum endotoxin and bacterial DNA levels in healthy individuals. PLoS One. 2014;9(5):e96864.
-
Reding KW et al. Relationship between patterns of alcohol consumption and gastrointestinal symptoms among patients with irritable bowel syndrome. American Journal of Gastroenterology. 2013;108(2):270–276.
-
Paajanen L, et al. No difference in symptoms during challenges with homogenized and unhomogenized cow's milk in subjects with subjective hypersensitivity to homogenized milk. Journal of Dairy Research. 2003;70:175-9.
-
Lidén M, et al. Cow's milk protein ensitivity assessed by the mucosal patch technique is related to irritable bowel syndrome in patients with primary Sjögren's syndrome. Clinical & Experimental Allergy. 2008;38:929-35
-
Pelto L, et al. Milk hypersensitivity in young adults. European Journal of Clinical Nutrition. 1999;53:620-4.