Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Mahan turvotus on yleinen vaiva, joka saattaa äityä hankalaksi. Vatsa turpoaa, kun kaasu jämähtää suoleen, eikä pääse kulkemaan niin kuin sen pitäisi. Kyse on kuitenkin vain oireesta, ei elimellisestä viasta. Turvotus on usein myös oire toiminnallisissa vatsavaivoissa. Ärtyvän suolen oireyhtymässä sitä esiintyy 70-90%:lla. 

Miten hoitaa vatsan turvotusta kotikonstein?

Turvottelua voidaan melko tehokkaasti helpottaa samoilla keinoilla, joita käytetään ärtyvän suolen oireyhtymässä. Ruokavalion ja ns. FODMAP-ruokien välttämisen merkitys on suuri ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa.

Syö vatsallesi sopivaa ruokaa!

Kofeiini- ja hiilhappopitoiset juomat sekä olut ja siideri saavat vatsan pömpöttämään. Herkkävatsainen saa myös usein oireita vehnästä ja rukiista. Ne ovat esimerkkejä huonosti imeytyviä FODMAP-hiilihydraatteja sisältävistä ruoka-aineista. Nämä lyhytketjuiset hiilihydraatit vapauttavat paksusuoleen kaasua, joka voi aiheuttaa herkkävatsaisille ilmavaivoja, turvotusta ja vatsakipuja. Jos huomaa jonkin tietyn ruoka-aineen aiheuttavan turvotusta tai muita vatsavaivoja, kannattaa jättää se pois ruokavaliosta ja seurata, helpottavatko oireet. Tässä on hyvä muistaa, että kaasua lisäävä ruokalaji ei vaikuta heti syömisen jälkeen vaan ruoan kulku paksusuoleen kestää monta tuntia, joskus jopa puoli vuorokautta. 

Aina turvotus ei johdu siitä mitä syöt, vaan miten syöt. Isot, raskaat ja nopeasti syödyt ateriat altistavat turvotukselle. Useimmat meistä nielevät syödessään ilmaa, jota voi kertyä vatsalaukkuun ja suolistoon päivän aikana niin paljon, että vatsa turpoaa ja olo muuttuu tukalaksi. Mitä nopeammin hotkii, sitä enemmän ilmaa pääsee alas ruoan mukana. Ruokailun ajaksi on syytä rauhoittua, unohtaa kiireet ja keskittyä syömään ja pureskelemaan maltilla.

Älä unohda kuitua!

Herkkävatsaisen kannattaa kiinnittää huomiota myös riittävään kuidunsaantiin. Moni saattaa kärsiä turhaan oikuttelevasta vatsasta, koska päivittäinen kuidunsaanti jää liian vähäiseksi.

Saadakseen riittävän määrän kuitua, ravintosuositusten mukaan tulisi syödä 6-9 annosta viljavalmisteita, joista puolet tulisi olla täysjyväviljaa. Myös kasvikset, hedelmät ja marjat ovat kuiturikkaita, mutta saadakseen saman määrän kuitua kuin yhdestä viipaleesta leipää, tulisi esimerkiksi kurkkua, lehtisalaattia tai tomaatteja syödä puolisen kiloa! Ilman täysjyväviljatuotteita on käytännöllisesti katsoen mahdotonta saada ravinnosta suositusten mukaista kuitumäärää.Varsinkin viljatuotteita välttelevälle kuidun riittävä saanti saattaa olla hankalaa. 

Etenkin liukenevien kuitujen lisääminen ruokavalioon voi helpottaa vaivoja. Liukenevaa kuitua on esimerkiksi kaurassa, pellavansiemenissä ja apteekista saatavassa ispaghulansiemenkuoressa.

 

Milloin kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle?

Turvotuksen taustalla on harvoin vakava sairaus, mutta jos siihen liittyy hälyttäviä oireita kuten väsymystä, yleistilan laskua tai laihtumista, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin 1-2 viikon kuluessa. Lääkärin tutkimukset ovat myös aiheellisia, jos oireet jatkuvat pitkään, eivätkä kotikonstit ole auttaneet. Tällöin on syytä selvittää, onko oireiden taustalla jokin suoliston sairaus esimerkiksi keliakia.

Lähteet:

  • Urtti A-L Ilmavaivat, vatsan turvotus. Terveyskirjasto Duodecim 2023.
  • Schwab U. Kuidun saannin lisääminen ravintoon.Käypä hoito artikkeli 2020.
  • Laatikainen R. herkän vatsan valinnat. Kirjapaja 2021.
  • Laatikainen R. Liukenevaa kuitua lisää ja chiliä vähemmän IBS:ssä. 2011.
  • Reho T. Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.Terveyskirjasto Duodecim 2021.
  • Männikkö R, Antikainen A. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito. Terveyskirjasto Duodecim 2020.