Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Viljojen merkitys ärtyvän suolen oireyhtymässä

Viljojen merkitys ärtyvän suolen oireyhtymässä


Videolla ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo viljoista ja ärtyvän suolen oireyhtymästä sekä siitä, mitä tulee huomioida viljojen valinnassa.

Viljoissa on useita aineita, jotka voivat kiusata herkkävatsaista ja aiheuttaa vatsaoireita. Näistä aineista eniten pinnalla on ollut keliakiataudin aiheuttava gluteeni. Tutkimus viittaa kuitenkin siihen, että herkkävatsaisille, ei-keliakiasta kärsiville keskeisempiä vatsaoireiden aiheuttajia ovat fruktaanit, eli viljojen FODMAP:it. 

Mikä on viljojen merkitys ärtyvän suolen oireyhtymässä? Miten korvata ärtyvälle suolelle sopimaton viljatuote, kuten ohra, ruis tai vehnä? Mitä tulee huomioida gluteenittomaan ruokavalioon siirryttäessä? Katso Reijo Laatikaisen ohjeet videolta!


Lähteet

  • Väitöskirja/HY 14.9.2018: Laatikainen R. Grains and irritable bowel syndrome. Randomised controlled trials with low FODMAP rye and wheat bread.

  • Skodje GI, et al. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-reported Non-celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018;154:529-539.

  • Molina-Infante J, Carroccio A. Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity Confirmed in Few Patients After Gluten Challenge in Double-Blind, Placebo-Controlled Trials. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2018;154:529-539.